Önkormányzatoknak

Graffitik elleni védekezés – költségmegtakarítás

Az épületek megelőző védelme jelentősen csökkenti a költségeket.

 - kép 1

Magyarországon már szinte minden önkormányzat szembesülni kényszerült az egyre jobban elszaporodó graffitikkel, falfirkákkal. Sokan teszik fel a kérdést, mit lehetne tenni az egyre szaporodó firkák ellen. A firkálók nem kímélik műemlékeinket, magánépületeinket, közlekedési eszközeinket, de a templomokat, az iskolákat, a játszótereket, a szobrokat sem. A turizmusra kifejtett negatív hatások már érezhetőek a nagyvárosokban, különösképpen Budapesten. Megoldást jelenthet az épületek graffiti elleni védelme. A Trion-Tensid AB (Svédország) által kifejlesztett légzésaktív, viaszemulziós védőréteg nem csak a graffitik ellen véd, hanem a savas eső, kipuffogógázok és légszennyezettség okozta károkat is megelőzi. A védett felületről a firkák könnyen eltávolíthatóak. Nagynyomású forró víz segítségével a szennyeződést csak le kell mosni a felületről. A védőréteggel nem ellátott felületek tisztítását csak jelentősen magasabb anyagi vonzattal lehet megvalósítani, a védett felület tisztítása kb. 50%-al alacsonyabb költséggel és lényegesen rövidebb idő alatt elvégezhető. A Trion-Tensid AB által gyártott védőréteg, ugyanúgy mint a cég valamennyi graffitieltávolító terméke környezetkímélő anyag. Trion Tensid AB magyarországi forgalmazója: Ifotech Anti Graffiti System

Információk a graffiti eltávolításról

A graffiti festékek választéka szinte határtalan. A leginkább elterjedtek az akril és alkidgyanta bázisú szórófestékek, melyek a szivárvány minden színében kaphatóak. A kötőanyagok, mint pl. polysalka, a polyvinilacetát, vagy a copolymerek is nagyon elterjedtek. Ezek mellett még 2 komponensu gyantát, továbbá olajfestéket is alkalmaznak. A különbözo faltípusokat is figyelembe véve számtalan kombináció adódik, melyekkel az alkalmazás során találkozunk. (nem is beszélve a festék koráról, vagy az időjárási viszonyokról) A tisztítószer szakszerűtlen alkalmazása és a helytelen eljárás a felület maradandó károsodásához vezethet. Ezért mindenképp tanácsos a felületkezelést szakképzett személyzetre bízni.

A tisztítást végző cég kiválasztásának szempontjai

Graffitivel kapcsolatos rendeletek

Műszaki leírás

Graffiti elleni védelem

Vizes alapú, elsődleges graffiti elleni védőréteg felhordása a következő tulajdonságokkal:

Termék

Tensid AGS 3502,3510, 3512 vagy egyenrangú termék.

Előkészítés

Nagynyomású tisztítás, zsír- és portalanítás.

Felhordás

Alacsonynyomású permetezővel, vagy airless berendezéssel. Két rétegben felhordva, a teljes felhasznált mennyiség 150 -250 ml/m2 nedvszívó felületek esetén (tégla, vakolat, beton), 100-150 ml/m2 nem nedvszívó felületek esetén (csempe, fényezett márványlap).